dinsdag 10 mei 2011

pa amb tomàquetBrood met tomaat zou het vertaald in het nederlands zijn , bijna zo eenvoudig maar zeker met meer betekenis voor catalonie.Een traditie, en de basis van de catalaanse gastronomie, eenvoudig en beslist een aanrader.,Oorspronkelijk uit Aragon als een manier om oud brood met tomaat weer wat op te pimpen, zou deze gewoonte overal ter wereld bekendheid moeten krijgen.
Een geroosterde (het beste is op houtvuur) witte (hoe ruwer hoe beter) boeren boterham
een teentje knoflook rasp je over het brood (naar smaak meer of minder)
dan de rijpe tomaat erover uitsmeren (halve tomaat wrijf je als het ware over het ruwe brood)
een beetje olijfolie(virgen extra)
en een beetje zout en klaar,smullen maar!
Natuurlijk kan het met elk soort brood ,en juist prima met oud hard brood zoals het van oorsprong is ontstaan.
Torradas(geroosterde boerenboterhammen) met van alles erop of coca pan met voorgekookte groente uit de oven komen ook veel op de catalaanse menukaart voor.
De tomaat kennen we sinds de eeuw XVI door de amerika vaarders, maar tot ongeveer de eeuw XVII worden nog geen boterhammen met tomaat gemaakt,het eerste geschreven recept komt ook uit die periode en werd "panboli bo" genoemd.Het eerst bekende recept waarin werkelijk pa amb tomaquet als vandaagdedag bekend werd beschreven stamt uit 1884,veel later, maar dat komt door de vanzelfsprekenheid van het recept (te eenvoudig om op te schrijven) . Boterhammen met knoflook en olie zijn wel al daarvoor bekend en natuurlijk zijn veel varianten in het hele mediteraanse gebied verspreid. Al sinds jaren is er jaarlijks een beurs speciaal voor dit culinaire basis recept in Santa Coloma de Farners

Geen opmerkingen:

Een reactie posten