zaterdag 17 augustus 2013

Salsafí (haverwortel) een specialiteit uit de regio "La Selva"


Salsafí is een product , typisch is voor de regio La Selva maar is zelfs in Nederland en België niet helemaal onbekend.Paarse morgenster,boksbaard,haverwortel,armeluisasperge,witte schorseneren,oesterplant,boksbaard en keukenmeidenverdriet zijn namen voor de knolachtige groente die van oorsprong uit het mediterraanse gebied en speciaal uit de omgeving van "La Selva" komt.Zowel de wortel,die een sap uitscheidt dat aan oesters doet denken als de bladeren die zowel rauw als gekookt gegeten kunnen worden, worden gebruikt.De plant wordt van maart tot mei geplant en van oktober tot februari geoogst.Al is de plant meerjarig kan hij alleen het eerste jaar worden geoogst want daarna wordt de wortel houterig.De bereiding is ,zoals de naam keukenmeidenverdriet al zegt niet eenvoudig en moet vanwege het plakkerige sap onder water worden geschild. In de 16d eeuw werd de knol ook in midden Europa verbouwt maar werd door de komst van de grote schorseneer helemaal verdrongen.Ook in de volksgeneeskunde is de plant bekend en beschreven door Nicholas Culpeper rond 1630 als lever en galblaas opwekkend en tuberculose genezend.In de regio van "La Selva" een gastronomisch hoogstandje,het is niet makkelijk klaar te maken,vanwege het moeilijke schoonmaken en de lange kooktijd,maar na de klus is de beloning  dan ook groot.In de regio is er een culinaire route waar meer dan 20 restaurants bij zijn aangesloten en waar je variaties van recepten met de wortel kan proberen en ook bestaan er kant en klaar producten waarin de wortel is verwerkt.De smaak is speciaal ,maar de wortel is ook gezond en rijk aan vitamines en mineralen(vitamine E,B1 en B2 ijzer,fosfor en calcium)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen