maandag 6 juli 2015

Cava of Champagne

Cava, is net als champagne een mousserende wijn . Mousserende wijnen werden in de tijd van de Romeinen al bereid en vesrpreid over verschillende landen van Europa. Champagne werd een beroemde versie en lang noemde men de Catalaanse Cava een Spaanse champagne. Met de toetreding van Spanje tot de EEG in 1985 was één van de afspraken dat er geen verwarringen mochten bestaan over nominaties uit de streek en mocht het geen Spaanse champagne meer genoemd worden.
Er is een goede reden de twee niet te verwarren want technisch gezien bestaat er wel degelijk een verschil.
Officieel wordt cava voornamelijk gemaakt van de druivensoorten -xarelo, parellada en macabeo en champagne van chardonnay, pinot noir en pinot meunier  ,al bestaat daar een enkele uitzondering op. Champagne wordt bereid met blauwe druiven, op de "blanc de blancs" na die alleen van chardonnay wordt bereid.
De bereiding met uitsluitend witte druif maakt de cava minder zuur en ook het klimaat rond Reims van de Champagne,regenachtig en minder zonnig maakt de sap zuurder en alcoholgraad lager waardoor in de rijping van champagne moet worden "gechaptaliseerd" , dat wil zeggen : suiker worden toegevoegt om de alcoholgraad omhoog te brengen.
Een ander verschil is dat champagne een mix van verschillende oogsten gebruikt worden en als er één goede bij zit wordt er "millesimé" toegepast ,en het jaar van deze oogst wordt dan gebruikt.Bij Cava komt alle most  uit de zelfde oogst .
Oficieel was het Josep Raventós in 1872 de grondlegger van de Cava op het landgoed Codorniu in San Sadurní de Noya , provincie Alt Penedés. 

De cava kan men herkennen aan de ster op de kurk en wordt onderverdeeld in klasse gebaseerd op e toegevoegde suikers.

Brut nature: zonder toevoeging van suiker
Extra brut: niet meer dan 6 gram per liter
Brut: 6 tot 15 gram per liter
Extra seco: 12 tot 20 gram per liter
Seco: 17 tot 35 gram per liter
Semi-seco: 33 tot 50 gram per liter

Dulce: meer dan 50 gram per liter
 en op rijping
Joven van 9 tot 15 maanden
Reserva van 15 tot 30 maanden

Gran reserva meer dan 30 maanden 
De typische plaatjes op de kurken van de cava "chapas" is een verzamelobject en er bestaan verenigingen en ruilbeursen exclusief voor deze hobby


Geen opmerkingen:

Een reactie posten