zaterdag 1 april 2017

Sant Jordi de dag van het boek en de roos

Sant Jordi is in Catalonië wel een van de belangrijkste en feestelijkste dagen. Op 23 april,de sterfdag van de legendarische heilige, kan je overal rozenverkopers en boekenstalletjes vinden en zijn er een hoop activiteiten rond het boek,de roos maar ook andere Catalaanse tradities,Sint Joris of sint Sjors is de Nederlandse vertaling voor Sant Jordi is de beschermheilige van Catalonië maar wordt soms onterecht door Catalanen uniek aan Catalonië verbonden maar is natuurlijk op meerdere plekken een belangrijke heilige zoals in Engeland. Sint Joris is een zo goed als zeker verzonnen heilige symbool voor heldhaftigheid, daarom is hij niet afgebeeld zoals velen sinten met een gebed maar met zwaard of lans als een ridder. De legende heeft zijn oorsprong uit de Griekse mythologie en al heeft hij zo goed als zeker niet bestaan zou hij geboren zijn rond 275 en gestorven in 303.

De legende die vooral in Catalonië in allerlei vormen wordt verteld is dat Sint Jordi de draak overwint die het dorp Montblanc (Taragonna) in zijn macht heeft door twee keer per dag een schaap te eisen als offer. Nadat alle schapen op zijn de kinderen van het dorp aan de beurt, en op een een dag is zelfs de prinses aan de beurt.De koning bied de helft van zijn goud en de helft van zijn rijk aan de gene die haar er van bevrijd maar het volk reageerde niet .De prinses op haar weg naar haar lot komt Sint Jordi tegen en hij gaat ondanks haar protest met haar mee naar de draak en steekt hem met zijn lans dood. Het draken bloed dat uit de draak op de grond vloeit laat op de plek een roos bloeien.

In 1436 werd er voor het eerst een voorstel gedaan om Sint Jordi te vieren in Catalonië,een feestdag verbonden aan liefde ,vrijheid en vaderland. In middeleeuwse geschriften is terug te vinden dat het gevierd werd met ridderspelen en kerktradities,poëzie, beeldhouwwerk en rozen. Pas in 1923 als het rozenfeest samenvalt met de dag van het boek vanwege het vieren van de sterfdag van Miguel de Cervantes Saavedra (schrijver van Don Quichot) wordt Sint Jordi verbonden aan het feest van de roos en het boek zoals vandaag de dag een van de mooiste feesten van Catalonië wordt gevierd, een mix van nationale boeken-dag en Valentijnsdag.
Aan je geliefde koop je een roos (vrouwen) een boek (mannen) hoewel steeds vaker allebei  en niet alleen aan geliefden maar ook aan vrienden, collega's , klanten enzovoort.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten