zaterdag 20 april 2013

Catalaanse Ratafia likeur

Ratafía heeft in Catalonië sinds 1989 een geografische oorsprongskeurmerk en wordt op verschillende plaatsen gemaakt. Het is een brandewijn met geperste groene walnoten,bosvruchten,kruiden, citroenschil en specerijen(waaronder Hollandse kaneel).Elk met een eigen geheime  meestal meer dan 50 ingrediënten bevattende  op likeur lijkende samenstelling  met een alcoholgehalte van 16 tot 22%.De naam komt van het Latijnse Rata Fiat of zoiets als"zo is het"en zo genoemd naar het heffen van het glas in geval van het maken van een overeenkomst.Ook in Frankrijk en Italië zijn er plekken waar je ratafia kan vinden maar de oorsprong ligt in Catalonië en werd van daar af verspreid.De groene walnoot( juglans regia) is wel het kenmerkende aan de Catalaanse Ratafia en dankzij deze en de andere kruiden en specerijen worden er mysterieuze en genezende kwaliteiten aan toegeschreven .Er bestaan beurzen en feesten rondom deze drank en in Catalaanse gerechten wordt het ook nog wel eens verwerkt. In Catalonië is vooral Santa Coloma de Farners met feestelijkheden in oktober,Besalú in december en Centellas in het eerste weekend van juni daar bekend om.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen